zaterdag 23 april 2016

Sneakersok, breipatroon uit 1867

Hierbij een patroon uit De Gracieuse van 1867: een onderkous. Bij het originele patroon staat:

Deze onderkous is bestemd, om onder katoenen kousen gedragen te worden. Het model is met roode breiwol, gedeeltelijk in heen en teruggaande toeren, gedeeltelijk in de rondte gebreid. Wij merken echter aan, dat bij de heen en weder gebreide toeren de 1ste steek gedurig afgehaald wordt.

Ik heb hem zelf nog niet gebreid, maar het lijkt me een goed idee voor in pumps en flatjes. En misschien is het inderdaad ook lekker in katoenen sokken. Lees verder voor het patroon.
Sokje voor in pumps

nodig:

50 gram dunne sokkenwol, rondbreinaald of sokkennaalden
Voor de beschrijving houd ik zoveel mogelijk de originele tekst aan, en geef daarna tips om de sok nu na te kunnen breien.

stap voor stap:

  • Men begint aan den hiel, waarvoor men volgens ons model 31 steken moet opzetten. Dit getal steken kan naarmate de grootte zulks vereischt, vermeerderd worden.
  • Als de hiel af is, dan neemt men de kantsteken eerst aan de eene, dan aan de andere zijde van den hiel op de naald en breit van nu af over het geheele getal steken dat op 2 naalden verdeeld wordt heen en weder 60 toeren, de heengaande recht, de teruggaande toeren averecht; in laatstgenoemden wordt het middelste naadje regelmatig uitgevoerd. In de eerste 24 toeren breit men telkens aan het begin en einde van den tweeden volgenden toer den 3den en 4den en op 4 en 3 na den laatsten steek te zamen.

  • Na voltooiing van den 60sten toer zet men in aansluiting van den laatsten steek 32 steken op, sluit dit getal steken tot eene ronding en werkt hiermede den teen van de onderkous.

  • Eindelijk neemt men alle steken rondom den buitenrand van het werk op 4 naalden en breit in den 1sten toer die in de rondte gewerkt wordt de steken recht doch verdraait af, daarna 5 toeren afwisselend 1 recht, 1 averecht, waarna men los afkant.

Heerlijk toch, zo'n ouderwetse beschrijving. Het komt er dus op neer dat je:
  • steken opzet voor een hielflap (hoeveel steken je daarvoor moet opzetten hangt af van jouw wol en jouw voet)
  • vervolgens heen en weer breit: eerst de hielflap, kleine hiel en tenslotte de spie. Vergeet niet de eerste steek als kantsteek af te halen (Wij merken echter aan, dat bij de heen en weder gebreide toeren de 1ste steek gedurig afgehaald wordt). Voor de spie neem je langs de hielflap de kantsteken op en mindert 4/5 daarvan in de volgende toeren weg door de 3de en 4de steek samen te breien.
  • dan een stukje heen en weer tricot breit voor de ondervoet
  • dan steken erbij opzet voor de bovenvoet en de tenen vormt.
  • tenslotte langs de hele buitenrand de kantsteken opneemt en een boordje 1 recht 1 averecht breit en los afkant.

Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten